Slægtsforskning #3: Gem kopier af kilderne

Graveyard

Det handler om at investere tid i at spare tid. Og om at kunne genbesøge dine tidligere konklusioner, hvis du modtager nye oplysninger. Og om en videnskabelig tilgang til dit arbejde (Jeg ved det, *gaab*).

Jeg berørte emnet overfladisk i min sidste artikel. Når jeg alligevel nævner det igen, er det fordi det er en vigtig pointe: Gem dine kilder. Gerne kun digitalt. Det behøver ikke at gå ud over regnskoven.

Internettet er en digital kirkegård

Internettet er en vidunderlig kilde til information (og misinformation). Men oplysninger på internettet kommer og går. Folk dør, glemmer at betale for deres domæner eller mister interessen for deres hjemmesider. Med andre ord: Hjemmesider forsvinder.

Og mange venlige sjæle har lagt slægtsoplysninger ud på internettet til gavn for andre. Finder du noget værdifuldt, så tag en kopi og læg den i din slægtsforskningsmappe. 

Er hjemmesiden allerede væk er det muligt at du via WayBackMachine eller Google’s “cache” kan finde en kopi.

Det tager tid at genfinde kilder

Kirkebøger og folketællinger forsvinder næppe umiddelbart fra internettet, så længe Danmark har et rigsarkiv. Her er udfordringen en anden: Det tager tid at finde de rigtige dokumenter igen, hvis du får brug for at genbesøge dem.

Har du f.eks. glemt at notere fødesogn eller præcise datoer for en person, kan det nogle gange tage halve og hele timer at genfinde de oplysninger.

Programmer og plugins der kan hjælpe

  • Sikkerhedskopier: Alle computere stiller træskoene før eller siden, hvis ikke de skiftes ud forinden. Og folk spiller te, kaffe og cola på dem. Backups kan du automatisere ved at gemme i cloudløsninger såsom Dropbox, Google Drive eller OneDrive
  • Skærmbilleder: Til screenshots kan du med fordel bruge et dedikeret program så du i et snuptag kan beskære og eventuelt tilføje pile eller anmærkninger på billedet. En mulighed er det indbyggede Snipping Tool i Windows. Bruger du Firefox som browser, kan du f.eks. bruge Nimbus Screen Capture til at gemme screenshots.
  • Gemte hjemmesider: Ofte er det nok med et skærmbillede (screenshot). Men du kan også gemme de fleste sider direkte fra browseren. Har du brug for en mere omfattende kopi, findes der programmer såsom HTTrack som kan downloade hele hjemmesider.

Og ja, der kan selvfølgelig være ophavsretlige problemstillinger, men de er typisk minimale i praksis, hvis du holder dig til begrænset, privat brug og ikke deler til højre og venstre.

Nogle slægtsforskningssider – såsom MyHeritage – gør det muligt at gemme billeder på deres servere. Jeg ville dog ikke bruge sådanne muligheder som eneste arkivløsning, da det ikke altid er ligeså nemt at downloade billederne igen som det er at uploade dem.

Tryk her for at komme til oversigtsartiklen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *