Slægtsforskning #1: Spørg i familien

Hvis du virkelig har god tid, kan du selvfølgelig altid lægge ud med at slægtsforske helt fra bunden. Hvis du derimod gerne vil have tid til andre ting – at gå ture med konen, lufte hunden, købe dig fattig i lottokuponer, drikke håndbajere med naboen eller spille spil i den lokale bridgeklub, kan du gøre livet lettere for dig selv ved at lave lidt forudgående research.

Før du går i gang med slægtsforskning, så spørg omkring dig i familien. 

Særligt de ældre generationer kan ligge inde med værdifuld overleveret viden, som lige pludselig er væk, den dag træskoene stilles endegyldigt. Så besøg din oldemor eller ring til din bedstefar for at høre om gamle dage. Du ved ikke hvor længe du har dem. 

Spørg ind til familien og husk at spørge om:

  • søskende
  • fætre
  • kusiner 
  • bedsteforældre og 
  • oldeforældre
  • anden viden om slægten

Spørg om datoer, steder og andre detaljer. Bed om billeder. Og tegn et stamtræ mens I snakker, så du kan være systematisk holde styr på relationerne.

Ofte ligger familiemedlemmer inde med mere eller mindre omfattende værker om slægten. Så hvis du ved at Onkel Åge har en passion for gamle, støvede kirkebøger, kan det være at han har gjort en del af dit forarbejde og kan hjælpe dig med at lære mere om dine aner.

Og ja, man kommer nok ikke udenom, at du – afhænging af ambitionsniveau – skal have tålmodigheden til at bruge timevis på at bladre i digitale eller fysiske kirkebøger. Men for nogle – i hvert fald for mig – er der noget mærkeligt vanedannende ved at gøre det. Hvem ved, måske bliver du også hooked?

Klik her for at komme tilbage til oversigtsartiklen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *